ianuarie, 2010

Încă o lansare de carte

miercuri, 27 ianuarie, 2010
poetul-grigore-vieruLiceul Teoretic “Dante Alighieri” în colaborare cu Asociaţia „Dacia”  (comunitatea moldovenilor de la Roma) Vă invită la lansarea cărţii „Il Nimbo di Rugiada” (editor Ana Manole),  poezii de Grigore Vieru în italian, Traducere de V.Corcodel, T.Ciobanu şi C.Lupaşcu.
Invitat special:
Excelenţa Sa, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova dott. Stefano De Leo
Liceul Teoretic “Dante Alighieri”
Str. Ion Creangă, 80. Chişinău
27 ianuarie 2010 orele 12.00
Pentru informaţii ulterioare: tel. 74 25 88
Invitati….
  • Raisa Vieru
  • Indiana Frunza – Zlotea
  • Claudia Partole
  • Nicolae Dabija
  • Valentina Cusnir

Clopoţel are concert sau… un NUME care se va face cunoscut.

miercuri, 27 ianuarie, 2010

mozartbaner1_medium_1259332968

Concert tradiţional cu Orchestra Naţională de Cameră

Corul de Cameră condus de Ilona STEPAN
Soprane:
Marina BULICANU
Tatiana COSTIUC
Ana DIMITRIU

Liliana MARIN (mezzo-soprană),
Serghei PILIPEŢCHI (tenor),
Vitalie MACIUNSCHI (bariton),
Oleg ŢIBULICO (bas)
Dirijor – Mircea HOLIARTOC /România/

colaje6În program fragmente din opere mozartieneCe uşor îţi este lîngă acest suflet. Am să-i ţin mâine pumnii. Tare de tot. Ştiu că va fi bine. Altfel nu poate fi. Ştiu sigur că am să vin odată, numai pentru tine, la un spectacol. Şi am să stau chitic, fără să clipesc.

Zîmbeşte precum te citeşte şi rîde precum cîntă: ca un clopoţel.

Aşa am să-i zic: CLOPOŢEL.
Succes pentru mâine.

A… şi încă ceva…

luni, 25 ianuarie, 2010

Îţi recomand o frumuseţe de piesă. Adevărată. Trăită. Dacă o auzi, cu siguranţă vei crede… că El e singrurul bărbat care a iubit vreodată în viaţă… Valentin Boghean. “Boschetar”

YouTube previzualizare imagini

Încă o cronică… de această dată a unui week-end…

luni, 25 ianuarie, 2010

Ce bine e cînd ai unde să ieşi în week-end. Eram cam zăpăcită, uşor dezamăgită… şi… cam… hodorogită în acest sfîrşit de săptămînă.
Voiam să iau o decizie, adică aveam de luat, la fel cum aveam de dat telefoane şi de rezolvat mult prea multe probleme pentru mintea mea îmbîcsită acum cu “cam pre.. mult”. Şosele curăţate, timp frumos, senin… Ovidiu mă tot roagă să ne ducem la bunei.

“Hai, mama ta…. . Hai! Da dacă mai ninge… nu ştiu ce să-ţi fac!”

Pornim… multe nu are rost să bat capul.
Cîteva fotografii, mai multă zăpadă după gît, prin adidaşi şi prin buzunarele fiului.

dsc_0903Aşa începe un zbor, ca să dea bine mai tîrziu în poze…. frumos şi “de rîs” (că tare am mai rîs…) şi tare l-am mai certat în maşină…
despre “nu eşti atent, că ai să stai acasă bolnav, cu febră… că mereu faci ce vrei… şi nu mă asculţi..
Într-un cuvînt i-am spus tot … suficient de mult ca copilul să vorbească luni cu Bogdan despre… “of, maică-mea îmbătrîneşte(se prosteşte) văzînd cu ochii” (asta în cel mai fericit caz)”. Să trecem peste asta. :)

dsc_0904Tot despre zbor… vorbeam… “mă-sa” încă rîdea. Iarna e frumoasă, vremea, după cum spuneam… senină. Dispoziţia maximă…
Da, la aşa figuri… nu mă aşteptam nici eu…
dsc_0905“Doamnelor şi Domnilor, cuplaţi-vă centurile, în cîteva minute… vom ateriza”!!!

dsc_0906Ne strîngem şasiurile…. (nu ştiu… dacă aşa se spune, dar… bîl-bîl..)

Am aterizat pe aeroportul “Codrii Moldovei, Orhei”.
Vă rugăm să nu vă decuplaţi centurile pînă la “oprirea completă a motoarelor…”.

Vă multumesc că aţi ale să zburaţi cu noi. Vă aşteptăm şi data viitoare. Ei, dacă credeţi că numai un avion a aterizat… vă înşelaţi….Acum, luăm o pauză pentru nişte… lucruri… frumoase…
dsc_0918Dulci-amintiri…. cîtă lumină, cîte pot fi şterse cu un singur “pup” pe frunte… primit de la odor. Ador Odorul ăsta, mi se “scurg ochii” cînd îl văd mare, dar şi maaaare şmecheroi…
dsc_0908dsc_0924Vă mulţumim că aţi ales să “aterizaţi cu noi”. Sau să cuplaţi sau nu centurile, oricum… aterizaţi… hi-hi, fac eu… ha-ha-ha, face Odorul.
dsc_0959Cam mare viteza, cam multă condensaţie în maşină… ne se vede mare în lucru, în schimb se aude… Radio Noroc. Trăiască Norocul şi Nadia care face dedicaţiile. Tot mi se suprapun… frecvenţele… ba Liliana, ba Nadia…
dsc_0966Încă nu întunecă… Dispoziţia minunată… Ascultăm “Ninge iar” cu Nelly Ciobanu şi Vitalie Dani. Frumoasă piesă… şi tare potrivită la drum…
Ovidiu… se ţine de făcut poze… asta chiar seamănă cu una făcută din avion… Înserează.
Încă o încercare…
dsc_0973În Bălţi sunt “aşteptaţi” cei de la “Lednikovâi period”.  Patinoarul e deschis 24/24. Singurele pauze, cînd se face roşu la semafor…  În faţa noastră o maşină de poliţie, fără nici un stres face patinaj artistic şi “invită” toţi participanţii la trafic să facă acelaşi lucru fară să o aştepte pe Tatiana Navca şi nici pe Sluţkaia. Am făcut prin Bălţi cam o oră. Cînd am văzut autobuzul care urma să pornească spre satul meu, îmi venea să las maşina şi să urc în autobuz. Catastrofă!!!! Ce masa-n….. face Primarul la Bălţi???? Aici Chirtoacă….. zilnic dă explicaţii şi nu are…. “ce lua de jos”… cînd îl iau jurnaliştii şi “băştinaşii” la “hora din Moldova”, la Bălţi iarna a venit prin anii 80… şi de atunci nu s-a mai încălzit. Ăştia nu au auzit de încălzirea globală. …..
dsc_0993După o oră şi….. am ajuns… în sfîrşit la mama, adică la mama şi tata. De ce copiii spun mereu că au ajuns la mama, cînd de fapt… au ajuns la părinţi. Da poate nu toţi zic acest lucru…
dsc_1034-1Despre colţunaşi şi clătite… şi pui în sos alb nu vă spun nimic, dar vă arăt două suflete… care bine o mai duc… .
Mai tîrziu, aveam să aflu că am venit la Bălţi ca să-l iau pe Boriska, tot el Boris Pavlovici… adică siamezul nostru care a avut vacanţă prelungită la Pîrliţa anul acesta.
dsc_1005Uite şi asta tot iubire se numeşte… Să iubeşti un pisoi, aşa cum îl iubeşte Odorul meu pe Boriska… şi să te duci în week-end să-l aduci acasă, să fugi de la lecţii doar că nu-ţi afli locul… şi nu-ţi faci tema la franceză pentru că nu stă Boriska… să doarmă cu o labă pe cartea ta… e maaaare iubirea. Şi pentru totdeauna.
Iată aşa am petrecut noi un week-end frumos şi ne-am întors acasă cu bine, ÎNTREAGA FAMILIE.

O lansare de carte…

duminică, 24 ianuarie, 2010

<SAMSUNG DIGITAL CAMERA>
(Cu d. Claudia Lupaşcu, Profesoara mea de limbă şi literatură română, 3 noiembrie 2009, Roma. Lansarea cărţii lui Grigore Vieru în limba italiana. D-na Claudia este una din cele trei Doamne Adevărate pentru care A FI DEPARTE nu înseamnă deloc A NU FI…. Sunt foarte mîndră că am fost şi eu eleva ei, iar în plus, că am fost cu ea alături la acest eveniment. Acum, am să fiu miercuri alături de la la Chişinău.)

Pe 27 ianuarie, în incinta Liceului “Dante Aligheri”, din Chuşinău va avea loc lansarea volumului  de versuri “Il Nimbo de Rugiada” (Nimbul de rouă). Cele mai frumoase poezii ale lui Grigore Vieru, traduse în italiană de Varvara-Valentina Corocodel, Tatiana Ciobanu şi Claudia Lupaşcu.

immagine-265Moartea lui Vieru

Spitalul de Urgenţă s-a trezit
şi-i bîntuit de -o veste tot mai grea:
Vieru zace, undeva, strivit,
căci s-a găsit şi pentru dînsul o şosea.

E scos Poetul, pe fragmente, dintre şine…
“Sunteţi Vieru?”
“Da…”
“Şi ce vă doare?”
“Doar Basarabia…..immagine-269

Ea…. suferă mai tare…
Pe ea salvaţi-o-ntâi,
şi-apoi pe mine…”

I-i sângele cu fiare-amestecat,
Ca Prutul lui cu sârmă ucigaşă:
“Unde vă doare cel mai mult?”immagine-582
“Nu sub cămaşă….
Ci Neamul meu…. că-i… cel mai
dezbinat.”

Lui -
medici voi, cu harul vostru sfânt! -
Scos de sub roţi, ca de pe răstignire,
mai daţi-i viaţă, ca să mai respire
şi să mai scrie încă-un “Legămînt”.

Viaţa
încet
din trupul lui
se scurge,
la el Spitalului i-i greu s-ajungă,
şi Prutul tot
e-o lacrimă
prelungă
pe faţa Europei care curge….
Şi, ca-n povestea cea cu lupi şi iezi,
singurptatea s-a făcut mai mare…
iar ţara seamănă cu-o lumînare
ce pâlpâie uitată în zăpezi….

Cu mersul lui, tăcut, de heruvim
el s-a-nălţat la Ceruri: şi învie.
Şi numai noi, rămaşi în străinie,
nici nu ne naştem şi nici nu murim…
immagine-505Academician, N. Dabija “Literatura şi arta”, 18 ianuarie 2009
(Tatiana Ciobanu, mamă cu trei copii minunaţi şi soţia unui Om Minunat…. La Roma de 11 ani, dacă memoria mea… nu-mi joacă az festa. Suflete care se îngrijesc de sufletul lor şi a celorlalţi. Care nu s-au uitat pe sine. Şi asta e cel mai important lucru. Mi-i dragă tare. Da tare, nu şagă. Suflet caritabil, cald şi deschis. Transmite atîta lumină, încît uneori, am impresia că toată Italia e luminată de la “hidrocentrala” inimii ei. La fel, a muncit asupra poeziilor Maestrului, ajungînd astăzi la Chişinău, alături de D-na Claudia la o frumoasă aniversare… a Doamnei Varvara-Valentina. La 60… viaţa abia începe şi totul e un vers… frumos şi sfînt şi luminat.  Ce pot să-ţi mai spun despre Tatiana?! Că am primit telefon de la ea, acasă, în aceastp seară şi…. mi-a vorbit atît de cald şi atît de nu-mai-ştiu-cum… că mă prostesc uneori în faţa Luminii…. încît am uitat de toate de pe lume: “Indiana, da… poate ne întîlnim să vorbim despre “Mărţişor 2010″ la Roma?!”…. ei, ce ziceţi?! Poţi oare să-ţi mai aminteşti de rău… cînd viaţa e atît de frumoasă… şi are să-ţi aducă… atîtea surprize?!)