Lago di Garda – locul unde timpul vine să-ţi ciugulească din palmă…

De la o vreme, îmi este greu să mă surprind. Poate pentru că nu îşi prea face nimeni în jurul meu vînt să mă surprindă, sau poate pentru că frageda maturitate înaintează …. Mă poate înduioșa ceva pînă la lacrimi, mă poate supăra nepăsarea “bestiilor” (vezi în traducere, din italiană…), dar să mă surprindă plăcut ceva, asta mai rar. Acum ceva vreme (parcă într-o altă viaţa), intram în Italia pentru prima oară: rămîneam fascinată de la fiecare coş de gunoi, de la fiecare piatră pe care o puteam atinge, de la tot ce mă înconjura… şi, rămîneam prizoniera Romei. Mi-a ajuns dragă dintr-odată, fără să o cunosc de aproape. Pur şi simplu m-am îndrăgostit de acest oraş. Mă privea şi el, cu ochi îndrăgostiţi, aşa cum priveşte spre orice suflet rătăcit. Aşa cred acum. Atunci credeam altfel…

Mai devreme îmi plăcuse la nebunie Frankfurt-ul, pentru că acolo locuieşte cea mai bună şi tăcută, şi deşteaptă prietenă a mea. Pentru că acolo, Dominique, soţul prietenii mele, ne aducea amîndurora cei mai frumoşi trandafiri din lume, pentru că acest oraş a fost prima destinaţie din afară, tot datorită Zinei, pentru că acolo am învăţat cum se vorbeşte în şoaptă din dragoste, şi, tot la Frankfurt, am primit în dar cea mai îndepărtata stea… Mi-i drag Frankfurt-ul pentru că acolo fosăie acum Zina.

Apoi, am ajuns în Luxemburg. Un vis diluat cu o dimineaţă frumoasă de iunie, cu o liturgie, cu cea mai delicioasă cafea pe care am băut-o pe autostradă, cu încă o destinaţie bifată, cu un vin bun dat peste cap în grădina lor publică şi cu muuult ha-ha-ha, sau poate ha-ha-ha-ha-ha…
Apoi, ca să-mi ridice moralul întins ca o şopîrlă pe autostradă, Zina cu Dominique şi-au amintit ca nu departe de Luxemburg vieţuieşte un orăşel care are teren de fotbal unde putem bate mingea, dar totodată putem servi şi o cafea super tare. Zis şi făcut, aşa că ne îndreptăm spre Metz (Franţa). Ce pot spune eu despre Franţa e că … visam mereu să se îndragostească un prinţ de mine şi să mă ducă într-un castel medieval din Provence ca să împletesc nepoţilor ciorapi. Nu mai vreau nici prinţ, nici castel. Vreau sănătate ca să pot să-mi cumpăr o casă departe, tare departe… acolo unde vreau să îmbătrînesc.

… era dimineaţă; nu neapărat una dintre cele mai bune. Pur şi simplu eu nu ştiam că o să am cea mai frumoasă dimineaţă din acest an şi am să văd un loc în care cerul se întîlneşte cu pămîntul, unde soarele e altul, unde … totul e altfel şi nimic nu te poate ţine în deplinătatea facultăţilor mentale.
Citisem, auzisem multe, le ziceam prietenelor mele că destinaţiile astea sunt un moft, un fel de “pantof de damă cochetă”, nimic mai mult … şi nu ştiam că aici mă voi prăpădi pentru totdeauna. Lago di Garda, locul unde timpul vine să-ţi ciugulească din palmă…

Ar fi trebuit să-ţi povestesc mai întîi despre Florenţa, sau despre Toscana, regiune despre care mereu voiam să ştiu, să ajung, să văd şi “să mor….”, cum spunea bunelul meu …. sau, poate ar fi fost cazul să povestesc cum arată “dealul” ăla care se numeşte San Marino, sau cum e să faci un drum de 164 de km de la Rimini spre Florenţa (pe o autostradă de stat) şi să traversezi Emilia Romagna (regiune de care am rămas fascinată acum un an), cu avertizare de zăpadă şi un frig din alea care te face să opreşti la toate birturile, trattoriile, osteriile şi alte “zavidenii”, ca să ceri o cafea şi un cornetto pentru ca serpentinele să-ţi pară mai puţin întortocheate, iar distanţa de 164 km să nu o parcurgi chiar în 6 ore….

Ceea ce voiam să spun e că Italia, clar, e imprevizibilă, ca orice femeie … şi cu toate astea nu pot nici în ruptul capului să înţeleg cum oare pot înflori floricele mici şi albastre în Toscana în timp ce în Emilia Romagna ninge într-o veselie?!

Cred că e cazul să o iau uşor… să-ţi spun că de cînd mă ştiu îmi plac vechiturile, tot ce respiră istorie şi nimic nu mi se pare mai valoros decît fotografiile -ambulante, cele pe care le porţi mereu cu tine: în minte, în suflet, în inima ta. Am multe din astea. Ele călătoresc cu mine prin viaţă. Pe unele le păstrez în album, dar cele mai colorate le tipăresc direct în mintea mea.

Încet-încet, am să le răsfoiesc şi am să-ţi povestesc despre cărările mele: cele pe care le-am bătătorit şi cele pe care abia urmează.
La mine totul a rămas …Înainte.

7 comentarii la “Lago di Garda – locul unde timpul vine să-ţi ciugulească din palmă…”

 1. Ileana spune:

  Chiar te rog.
  Abia astept sa citesc.
  Despre Moscova cu detalii multe, multe. Please

 2. Maria spune:

  E frumos in Roma, am fost si eu acum un an in Italia, am cutreierat sudul Italiei, si totusi nu am dovedit sa vad toate colturile Romei… Cred ca pentru a vedea cele mai frumoase locuri dintru-n oras, TREBUIE sa te pierzi! altfel nu le vezi :)

 3. Otilian spune:

  iată unde ai dispărut… într-o poveste. Mă uimeşte plăcut stilul tău. S-a primit o destăinuire mustoasă, frumoasă, gustoasă… ca un zărzăroi măşcat şi cooooopt. Sănătate, sorioară, inspiraţie. Să ne bucuri şi în continuare imaginaţia cu astfel de ferestruici prin care gîndurile tale ne fac ghiduşe din ochi.

 4. Irina Croitor spune:

  Traiesc aici nu departe…la vreo ora 30 de min de lac…

  Mi’ai trezit o pofta sa las toate balta si sa ma avint pe-un weekend inspre colo.

 5. ttany spune:

  hm… eu 2 ani, 7 zile in luna regulat, am tot revenit in Italia… acum, de 3 luni am hotarit sa ramin definitiv…. Roma e fantastica… insa am lasat-o doar ca destinatie turistica… traiesc intrun orasel mic dar ce fascineaza…. Lecco… e superb… te astept in ospetie…p.s. pacat ca nu toti italienii realizeaza in ce tara fantastica sau nascut….

 6. Grigoras Augustin spune:

  eu privesc strainatatea din alte unghiuri; cred ca “privirea” mea ar veni in completare la frumqasele tale cuvinte…

Lasă un răspuns